Vi pantade mer under 2020

Under 2020 pantades ca 214 burkar och flaskor per person i Sverige – vilket är över 2,2 miljarder förpackningar totalt. Detta meddelar Pantamera i en presentation av pantstatistiken från förra året. Trots att dryckesförsäljningen gick ner under året, ökade antalet pantade förpackningar.

Förra årets pantning innebar en pantningsgrad på 88 % vilket är en positiv ökning med tre procentenheter sedan 2019, och nära det svenska målet på 90 % pantningsgrad.

Burkar och flaskor som resurs

Pantsystemet är ett slutet kretslopp, vilket innebär att förpackningarna återvinns till nya enheter med bibehållen standard för kvalitet och utformning. Aluminium t.ex. kan återvinnas hur många gånger som helst utan att materialet tappar i kvalitet. Dessutom tar återvinningsprocessen av aluminium bara 5 % av den energi som annars behövs för att producera nytt aluminium från det ursprungliga mineralet.

Materialet i tomma burkar och flaskor är därför värdefulla resurser i den cirkulära ekonomin, där pantning – och därmed alltså återvinning – är en liten men viktig handling i vardagen.

 

Läs hela pressmeddelandet från Pantamera.

 

Tidigare blogginlägg inom samma ämne:

Det finns ingen plan(et) B – återvinn allt som går att återvinna

Läskburken är en värdefull resurs

Aluminiumburk

Bloggredaktionen

press.se@prezero.com