Varje återvunnen förpackning gör skillnad

Vill du också bidra till ett mer hållbart Sverige? Det är inte svårt alls. Du behöver bara källsortera och lämna in tomma förpackningar till återvinning. Simsalabim, så har du gjort en värdefull insats!

I Sverige har vi ett mål att minst 65 procent av alla hushållsförpackningar i Sverige ska återvinnas och bli nya förpackningar 2029. I en rapport för 2021 från FTI (Förpackningsinsamlingen) ser vi att vi når det målet redan idag. Den totala återvinningen för glas-, pappers-, plast och metallförpackningar 2021 uppgick till 67 procent.

Återvinningsgrad per material 2021 / mål 2029

  • Glas: 84 procent / 90 procent
  • Papper: 72 procent / 85 procent
  • Plast: 18 procent / 50 procent
  • Metall (stål): 90 procent / 70 procent
  • Metall (aluminium): 72 procent / 60 procent

Återvinningen av pappersförpackningar från hushållen ökade med 9 procent under 2021 och närmar sig det nationella målet på 85 procent. Insamlingen av metallförpackningar når sina mål med råge. Det material som har längst bit kvar till materialåtervinningsmålet är plast. 2021 låg återvinningen på plastförpackningar i Sverige på 18 procent. Målet där är det ska vara minst 50 procent 2029.

Stoppa plastförpackningar i återvinningen istället för i hushållssoporna

Tyvärr är det fortfarande stora mängder förpackningar i hushållsavfallet som bränns upp helt i onödan. Gör det någon skillnad kanske du tänker? Ja, det gör det absolut! Visste du till exempel att varje återvunnen plastförpackning halverar klimatpåverkan jämfört med om den skulle gå till förbränning?

 

Mer på ämnet:
Cirkulära plastflöden ger tillbaka till kund
Plaståtervinning är en billig klimatåtgärd

plastförpackning

Källa: FTI (Förpackningsinsamlingen)

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com