3 snabba frågor till en ADR chaufför

Lär känna oss suezare. Bloggredaktionen ställde tre snabba frågor till Kajsa Boman – ADR chaufför på SUEZ i Oxelösund.

Berätta lite mer om dig själv Kajsa, vem är du?

Jag jobbar som ADR chaufför på SUEZ i Oxelösund, där jag har varit sedan 2017. ADR innebär transport av farligt gods, något man måste vara specialutbildad för. Den miljöbil som jag är satt på hämtar både spillolja hos olika kunder, men tömmer även sludge från de stora lastfartygen i hamnen. Sludge är en blandning av vatten och olja från fartygets maskiner.

Vad innebär jobbet med att tömma sludge?

Jag kör bilen hela vägen ut på piren till det väntande fartyget. Där ger jag slangen och en koppling till en besättningsman. Jag tömmer från både svenska och utländska fartyg, så det blir en hel del kopplingar att hålla reda på. Olika fartyg har nämligen olika kopplingar. Fartyget pumpar sludgen samtidigt som jag suger med bilen – det kan ta rätt lång tid innan en tank är tömd. Vanligtvis ligger tankarna på cirka 10 kubik, men om somrarna kommer det in fartyg i hamnen med 50 kubiks tankar.

Vad är största utmaningen med jobbet?

Förutom att tömma spillolja och sludge så jobbar jag också jour vid bland annat olje- eller vattenläckor. Ibland kan det vara svårt att planera sin dag eftersom vi måste vara redo att rycka ut om det inträffat en olycka med oljespill till exempel. Men det är också det som gör jobbet så roligt, man vet aldrig vad dagen har att ge.

 

Läs mer om SUEZs slam- och spoltjänster.

Kajsa Boman ADR chaufför

Läs känna fler suezare:

3 snabba till IT-chef

4 snabba frågor till försäljningschef för nationella kunder

3 snabba frågor till regionchef

3 snabba frågor till SUEZs VD

 

 

Bloggredaktionen

press.se@suez.com