Leksaker, i ett cirkulärt perspektiv

Vi har tidigare skrivit om att leksaksbranschen behöver bli mer miljövänlig sett ur ett tillvekningsperspektiv. Men även köparna av leksakerna har ett ansvar. Och enligt tillgänglig statistik så är vi i Sverige ganska så miljömedvetna när vi gör våra val av leksaksinköp.

Många leksaker har ett långt liv eftersom de ofta lever vidare genom att de går i arv eller säljs vidare via någon digital marknadsplats eller på loppis. Enligt en av största begagnatsiterna, Tradera så ökade ändå försäljningen av begagnade leksaker med 39 procent första kvartalet i år (2021) jämfört med förra året vilket är mycket positivt.

Om en leksak inte går att använda vidare så går det säkert att materialåtervinna den. Leken avstannar för en stund men när materialet i leksaken kommer till användning i produktionen av nya produkter, kan det kanske bli en ny kul leksak av materialet.

Visste du att:

En kvarglömd strandleksak i plast kan finnas kvar i ca. 1 300 år på havets botten om den mot förmodan hamnar där* trots att havet är en plats där plast inte hör hemma.
*Källa: University of Plymouth: 2020

Vill du läsa mer om ämnet?

Förpackningsåtervinning – ett viktigt perspektiv redan i designfasen

Nio av tio köper gärna nytt gjort av gammalt

Leksak i miljö

Bloggredaktionen

press.se@prezero.com