Förpackningsåtervinning – ett viktigt perspektiv redan i designfasen

Allt fler svenskar efterfrågar produkter tillverkade av återvunnet material, något som Återvinningsbloggen skrev om tidigare i år. I inlägget lyfts en undersökning som vår branschorganisation Återvinningsindustrierna (ÅI) presenterade, där nio av tio tillfrågade angav att de föredrar att konsumera produkter gjorda av returråvara. Råvaran i sin tur kommer inte sällan från återvunna förpackningar.

Förutsättningar för bra återvinning av förpackningar av alla materialslag skapas redan vid designen av dem. De val som görs i designprocessen gällande material, häftämne, tryck, ytbehandling m.m. har stor påverkan på om och hur förpackningen kan återvinnas när innehållet är slut eller tjänat ut. På så sätt, genom att tillverka fler produkter som går att återvinna och som är av återvunnet material, bidrar vi till en cirkulär ekonomi och möter både marknadens efterfrågan och klimatets behov.

Visste du att FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) har manualer för design för ökad återvinningsbarhet? Deras förpackningsmanualer (för metall-, pappers- och plastförpackningar) har konkreta råd för hur du kan ta fram förpackningar som kan återvinnas. Dessa manualer kan du enkelt ladda ner från deras hemsida.

 

Läs mer om vad som händer med metall, papper och plast som går till återvinning.

Pappersförpackning

 

 

Bloggredaktionen

press.se@prezero.com