PreZero ser värdet i återbrukad kantsten

Det pågår ett spännande projekt på PreZeros återvinningsanläggning Kovik. Ett projekt som är ett steg i den cirkulära omställningen.

PreZeros återvinningsanläggning Kovik på Värmdö tar dagligen emot en mängd olika avfallsmaterial. Ett av dem är inerta massor från till exempel anläggnings- och rivningsprojekt i Stockholmsområdet. I dessa massor finns ibland även kantsten. En produkt som definitivt kan återbrukas.

– Vi började sortera ut kantsten ur massorna under sommaren 2024. Därefter tog vi kontakt med Nordens största naturstensaktör Zurface för att höra om de var intresserade av återbrukad sten. Och visst var de det, berättar Veronica Restorp som är projektledare för förädling på PreZero i Stockholmsregionen.

Buntad kantsten

Stor efterfrågan på återbrukad kantsten

Att intresset fanns är kanske inte så konstigt eftersom efterfrågan på återbrukad kantsten är kraftigt växande. Enligt Zurface själva utgör cirka 10 procent av alla förfrågningar de får just återbrukat material. Bland deras kunder finns många kommuner och entreprenörer som ser att volym och kvalitet i återbrukat material minskar både deras kostnader och miljöpåverkan.

– Återbrukad kantsten är inte bara ett hållbart val, utan också ett ekonomiskt smart alternativ. Genom att återbruka befintligt material minskar vi behovet av nyproduktion och bidrar till en mer cirkulär byggbransch. Vi leder utvecklingen och säkerställer att återbruk blir det självklara valet i framtidens byggprojekt, säger Nicklas Benamore, inköps- och hållbarhetsansvarig på Zurface.

”End of waste”

Nästa steg för PreZeros del var att ta fram en rutin som visar att återvinningen innebär ett End of waste-förfarande, det vill säga då ett avfall upphör att vara ett avfall och omfattas av produktlagstiftningen istället för avfallslagstiftningen. Det är återvinnaren som gör bedömningen enligt EU-gemensamma ”End of waste”-kriterier i Miljöbalken. De fyra kriterierna som måste vara uppfyllda är att:

  1. ämnet eller föremålet ska användas för ett visst ändamål.
  2. det finns en marknad för eller efterfrågan på sådana ämnen eller föremål.
  3. ämnet eller föremålet uppfyller tillämpliga krav i lag och annan författning.
  4. användningen av ämnet eller föremålet inte leder till allmänt negativa följder för människors hälsa eller miljön.

Med denna rutin på plats kunde projektet och samarbetet med mottagaren börja.

Kantstenen behandlas i flera steg

Innan stenen kan skickas vidare till det mottagande stenbolaget ser PreZero till så att kantstenen behandlas på rätt sätt. I ett första behandlingssteg sker en grovsortering där maskinföraren separerar kantstenen från övriga massor. Stenen sorteras till en egen fraktion utifrån en okulär bedömning av maskinföraren. I det andra behandlingssteget sorteras den kantsten som uppfyller mottagarens kriterier för återbrukad kantsten. Stenen kontrolleras med avseende på längd, bredd och höjd och den kantsten som uppfyller måttkriterierna sorteras till återbruksprodukter. Kantsten som inte uppfyller kraven sorteras till återvinning och blir då krossmaterial.

Den kantsten som genomgått behandlingsstegen och kvalificerats för återbruk lastas på pallar inför transport och förankras med metallband.

Lastning av kantsten

Den levererade stenen genomgår sedan ytterligare en behandling hos mottagaren. Zurface tar emot stenen på sin anläggning utanför Nynäshamn, där den tvättas, sorteras och lagras i väntan på att användas på nytt i nya projekt.

PreZero bidrar till den cirkulära omställningen

Den första utleveransen av kantsten till återbruk skedde i början av februari i år och PreZero ser att de med den nya rutinen ska kunna återvinna ännu mer sten till återbruk.

– Vilka mängder det blir framöver beror förstås på vad som kommer in till anläggningen. Målsättningen är att vi kan bli ännu bättre på att fånga upp dessa material i ett tidigt stadium nu när vi kan erbjuda våra kunder en behandling till återbruk, säger Veronica.

Genom att sortera ut kantstenen, som annars hade gått till utfyllnadsprojekt, ersätts motsvarande mängd nyproducerad kantsten. Enligt Zurface innebär återbrukad kantsten ett minskat utsläpp av koldioxidekvivalenter med mellan 1,19–2,6 kilo per meterenhet jämfört med produktion av en ny stenprodukt.

– Det här är ytterligare ett bra exempel där vi som återvinningsföretag bidrar till den cirkulära omställningen. Genom att införa nya rutiner på vår anläggning kan kantstenen återbrukas i nya projekt och därigenom ersätta behovet av nyproducerad sten, avslutar Veronica.

Mer på området:
Stora besparingar med renovering och återbruk
Stort intresse för GoZero när kunderna ökar sitt återbruk

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com