Olika bud om återvinningsmålet är nått eller nära

Både FTI (Förpackningsinsamlingen) och Naturvårdsverket har sammanställt rapporter om återvinningsgraden på hushållsförpackningar. Och de visar på olika resultat med en skillnad på 5 procent på totalen.

Målet är nått

I ett tidigare blogginlägg har vi skrivit om statistik från FTI som visade att återvinningsmålet för hushållsförpackningar hade nåtts under 2021. Enligt deras rapport uppgick den totala återvinningen för glas-, pappers-, plast och metallförpackningar 2021 till 67 procent. Sveriges mål är 65 procent.

Målet är nära att uppnås

Enligt en senare rapport från Naturvårdsverket anger de att enbart 62 procent av materialet i alla förpackningar har återvunnits under år 2021. Det innebär alltså en skillnad på 5 procent gentemot FTI:s sammanställning. Däremot redovisar Naturvårdsverket och FTI samma enskilda materialtyper där målet är uppnått. Nämligen pappersförpackningar och förpackningar som är gjorda av järnbaserade material, som stål och aluminium. Ett material som har en bra bit kvar till målet i båda rapporterna är plast.

Varför redovisar de olika siffror?

Men varför redovisar då dess båda organisationer olika siffror på det sammanlagda målet? Enligt en artikel i Aktuell Hållbarhet säger FTI att de i sin återvinningsgrad enbart inkluderar de förpackningar som är satta på marknaden av deras anslutna producenter. I deras statistik räknas alltså inte lika mycket förpackningsmaterial in som i Naturvårdsverkets rapport.

Naturvårdsverket lyfter att träförpackningar är orsaken till den stora differensen. Förpackningar av trä har ett stort flöde och en relativt låg materialåtervinningsgrad.

aluminiumförpackningar, återvinningsmål

Källa: FTI (Förpackningsinsamlingen), Naturvårdsverket

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com