Vi måste minska vårt matsvinn
Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Vad passar då bättre än att just idag tänka lite extra på matsvinn och hur vi alla kan och måste bidra till minskat matsvinn?
Det här med mat och matsvinn är en högaktuell fråga, inte minst med tanke på de kraftigt stigande matpriserna. Lägger man även till perspektiven att över 800 miljoner människor går hungriga och den klimatpåverkan matens som slängs har, så blir det ännu mer uppenbart att vi behöver minska matsvinnet.
Hushållen står för största delen av matsvinnet
Varje år uppstår stora mängder matsvinn i Sverige och den största delen står hushållen för. I Naturvårdsverkets rapporter om livsmedelsavfall i Sverige kan man se en trend att vi blivit bättre, men mer behöver göras för att uppnå målen.
Vad då för mål undrar du kanske nu? Jo, inom Agenda 2030 finns ett övergripande mål att halvera matsvinnet till 2030. Till detta har vi också det nationella målet att senast 2023 ska minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt så att växtnäring och biogas tas tillvara.
Även små insatser har betydelse
Eftersom hushållen står för så stor del av matsvinnet måste vi alla börja fundera över våra vanor och vad vi kan göra för att bidra till en minskning av matsvinnet. Att medvetandegöra och reflektera är en del i det hela. Detta tog vi fasta på under vår senaste interna konferens där Generation Waste lärde oss mer om hur man kan minska kassationer och avfall från storkök. Självklart var vår middag genomtänkt och anpassad för att minska rester. Det här exemplet kan kännas som en droppe i havet i sammanhanget, men det handlar ju om att börja tänka i de banorna och ändra sina beteenden.
Hur ska du göra?
Har du nu börjat fundera på hur du ska göra för att minska matsvinnet, så vill vi ge några tips. Det börjat dyka upp böcker på ämnet i bokhandeln, som till exempel”Zero Waste i Köket” av Karin Bohlin och ”No waste, just taste” av Karin Sundgren. Kika gärna även på Livsmedelsverkets sammanställning på tips för minskat matavfall.
Vi på PreZero brukar säga att det inte finns något avfall, bara resurser. Detsamma gäller mat. Mat är aldrig avfall. Med cirkulära metoder kan förlorad och bortkastad mat omvandlas till kompost eller användas för att producera biogas. Det är något vi hjälper många av våra kunder med, till exempel med tjänsten BioSimplex. I allt vi gör verkar vi för en framtid med Zero Waste.
Enligt Naturvårdsverkets beskrivning är matsvinn ett samlingsbegrepp för restprodukter i livsmedelskedjan, det vill säga all mat som slängs i onödan. Livsmedelsavfall är ett juridiskt begrepp i EU:s lagstiftning och är till exempel mat som slängs i hushåll och livsmedelsbutiker. Restprodukter och gamla grönsaker som blir djurfoder kallas för livsmedelsförluster.
Mer på ämnet: Matsvinn får ISO-standard
Källa: Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Food and Agriculture Organization of the United Nations/International Day of Awareness of Food Loss and Waste.
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com