Renare vatten minskar vår miljöpåverkan
Idag på Internationella Vattendagen vill vi berätta om ett av PreZeros projekt för en mer hållbar framtid. Och visst handlar det om vatten – renare vatten.
Avfall som inte kan återvinnas förvaras på en deponi. Deponin i sin tur ger upphov till så kallat lakvatten, vilket är vatten som förorenats av deponin. Istället för att skicka lakvattnet till det kommunala reningsverket har kollegorna på PreZero i Skara dragit igång ett projekt för att själva kunna ta hand om vattnet från Rödjornas deponi. Projektet påbörjades 2018 och under hösten 2020 togs det nya vattenreningsverket i drift.
Biologisk rening
För rening av lakvattnet valde de en biologisk reningsprocess, en så kallad satsvis biologisk rening (SBR). Maria Hallgren som är utvecklingsingenjör på PreZero i Skara förklarar hur processen går till.
– Reningen av kväve sker genom användning av bakterier och kvävets kretslopp. Under processen oxideras ammoniumkväve till nitratjoner och nitratet omvandlas till kvävgas. Gasen med kvävet stiger och lämnar på så vis vattnet.
Metaller och andra föroreningar binds till det slam som bildas i processen. Slammet pumpas idag till en slamtank.
– Det finns planer även för slammet, berättar Maria. Tanken är att vi på sikt ska återföra slammet till den egna deponin. Exakt hur det ska gå till håller vi på att utreda. Bland annat tittar vi på hur det vattenrika slammet ska kunna torkas.
600 kubikmeter renat vatten – per dag
Även om vattenreningsverket är i drift sedan hösten 2020, pågår det fortfarande en intrimning av processen. Denna görs för att få till rätt styrning, rätt parametrar och för att uppnå godtagbara utsläppsvärden på vattnet. Idag körs i genomsnitt cirka 100 kubikmeter lakvatten per dygn genom den biologiska reningsprocessen. När anläggningen är i full drift ska den klara en kapacitet på 600 kubikmeter per dag.
Minimerade utsläpp och minskad miljöpåverkan
I slutet av 2022, då intrimningsprocessen är klar, kommer Prezero att skicka in en tillståndsansökan om att få återföra det renade vattnet till naturen igen.
– Genom vårt eget reningsverk kommer vi att minska belastningen på det lokala reningsverket. Men viktigast är ändå att vi i sann PreZero-anda kommer att minimera våra utsläpp och minska vår miljöpåverkan, säger Maria.
Totalt har cirka 25 miljoner kronor investerats i projektet som involverat flera samarbetspartners. Byggnationen har skett genom en så kallad delad entreprenad där Skanska gjort markarbete och teknikbyggnad och Malmbergs Water har utformat och installerat processutrustning. I projektet har även Stig Morling från Stig Morling Processmiljökonsult medverkat och en projektledare från Plynova AB som koordinerade projektet.
Internationella vattendagen, eller Världsvattendagen som den också kallas, är en av FN:s internationella dagar. Dagen ska sätta fokus på betydelsen av färskvatten och verka för ett hållbart hanterande av färskvatten.
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com