Elisabeth arbetar för ett hållbart arbetsliv

Att få arbeta med människor och arbetsmiljöfrågor var det som avgjorde att Elisabeth sökte sig till PreZero. Nu arbetar hon för en säker och trygg arbetsmiljö.

Miljöarbetare, driftchef, kundtjänstmedarbetare, säljare, administratörer… På PreZero finns en mängd olika yrkesroller. Det de har gemensamt är att de alla bidrar i arbetet för en framtid med Zero Waste. Här berättar Elisabeth Afzelius om sitt arbete som arbetsmiljösamordnare.

”Jag har alltid arbetat med människor – och tycker mycket om det”

Tittar man på vad Elisabeth har arbetat med innan hon började sin tjänst på PreZero är den röda tråden tydlig – att hon alltid arbetat med människor. Och att det är något hon tycker om. Hon har till exempel arbetat inom branscher som restaurang, äldreomsorg, vård och skola. När det för drygt två år sedan dök upp ett tillfälle, att få fortsätta arbeta med människor kombinerat med arbetsmiljöfrågor, på PreZero var Elisabeth inte sen att söka. Och visst fick hon jobbet.

Elisabeth arbetar för ett hållbart arbetsliv

Vi bad henne att förklara lite kort vad rollen som arbetsmiljösamordnare innebär och vad hon gör på PreZero på arbetsplatsen Kappetorp i Sollentuna:

– Tillsammans med driftledare, transportledare, miljöarbetare och skyddsombud arbetar jag för att utveckla och förbättra arbetsmiljön för PreZeros miljöarbetare. Det innebär bland annat att jag följer upp avvikelser, inventerar hämtställen och genomför riskbedömningar. Jag deltar också i möten om arbetsmiljö och driver olika arbetsmiljöärenden med olika aktörer, som kommuner, myndigheter, fastighetsskötare och kunder. Allt med fokus på säkerhet och arbetsmiljö.

Företagets satsningar för de anställda är positivt

Vad tycker då Elisabeth om PreZero som företag och arbetsgivare? Förutom att påtala att hon tycker att PreZero är ett företag som är bra på att ta fram nya, specialanpassade återvinningslösningar, lyfter hon även fram företagets satsningar för de anställda.

– Jag tycker om olika satsningar som PreZero gör för sina anställda, som det nya Personalstödet som är en viktig hjälp om man upplever svårigheter i vardagen, säger Elisabeth.

Elisabeth, som för övrigt är utbildad grundskole- och speciallärare, har i många år arbetat inom skolans värld med organisatorisk- och psykosocial arbetsmiljö. Hon har dessutom utbildning inom systematiskt arbetsmiljöarbete, hållbara organisationer, frisk- och riskfaktorer inom arbetslivet och arbetsliv och hälsa – bara för att nämna några.

– Även om jag hade en gedigen kompetens med mig när jag började på PreZero, så är kompetensutveckling alltid bra. Och att få det via företaget är mycket positivt. Under min tid här på PreZero har jag till exempel gått utbildningen PAM (Praktisk arbetsmiljöarbete), berättar Elisabeth.

En säker och trygg arbetsmiljö

PreZero arbetar hjälper sina kunder att bli mer cirkulära genom att hjälpa dem med hanteringen av avfall och återvinning. Hållbarhet är en grundplattform i företaget. Hur ser då Elisabeth att hon som arbetsmiljösamordnare kan bidra inom det området?

– Jag bidrar till hållbarhet genom att fortsätta arbeta för att våra miljöarbetare ska ha en säker och trygg arbetsmiljö. Det vill säga att jag arbetar för att minska risken för belastningsskador, ohälsa och olyckor så att personalen orkar och kan erbjudas ett hållbart arbetsliv.

Visst kan Elisabeth tycka att det kännas lite jobbigt när det ibland kan ta lång tid att förändra saker och när det är flera parter inblandade med olika intressen som försvårar arbetsmiljöarbetet. Men det vägs upp av det positiva.

– Att se en positiv förändring, och att det blir en bättre arbetssituation och arbetsmiljö för PreZeros miljöarbetare, är den stora positiva fördelen i mitt arbete, avslutar Elisabeth.

 

Mer på området: Förbättrad arbetsmiljö för yrkesföraren

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com