Earth Overshoot Day – Idag har vi förbrukat jordens resurser

Idag är det Earth Overshoot Day – eller den ekologiska skuldens dag som den kallas på svenska. Dagen markerar det datum då vi människor har förbrukat de naturresurser som jorden har möjlighet att förnya under ett år. Dagen har inträffat tidigare och tidigare för varje år sedan uträkning började för trettio år sedan – då inföll dagen den 19 december (1987).

Som vi kunde berätta på återvinningsbloggen förra året, menar Global Footprint Network, som står bakom uträkningen, att det skulle räcka med att skjuta datumet fem dagar varje år för att uppnå ett hållbart resursutnyttjande innan år 2050. För att sätta fokus på hur vi kan #movethedate räknar Global Footprint Network ner 100 dagar av möjligheter från dagens datum fram till FNs klimatkonferens i Glasgow den 1-12 november, genom att lyfta fram hur varje land, stad och företag kan förbereda sig för en värld som alltmer definieras av ekologisk skuld.

Utöver Earth Overshoot Day så räknar Global Footprint Network även ut det datum då jordens resurser skulle ta slut om alla levde som enskilda länder. Om alla levde som vi svenskar skulle EarthOvershoot Day beklagligt nog ha inträffat redan den 6 april i år!

Vad gör du för att minska ditt resursanvändande – hemma eller på jobbet? PreZero hjälper företag till hållbara återvinningslösningar så att de kan minska sitt negativa fotavtryck. Kontakta oss gärna!

Earth Overshoot Day