Dagens cirkulära investeringar skapar framtidens klimatnytta
Cirkulära investeringar behövs för stark konkurrenskraft och för möjligheten att nå miljömålen. Därför behöver Klimatklivet förlängas, förstärkas och utvecklas.

Investeringsstöd är särskilt viktigt inom återvinningsbranschen då branschen konkurrerar återvunna råvaror med primära råvaror som ofta har ett lågt pris.
”Klimatklivet är otillräckligt för cirkulära investeringar”. Det är rubriken på ett nyligen publicerat debattinlägg från Återvinningsindustriernas vd Ellen Einebrandt. Det övergripande budskapet i hennes inlägg handlar om att regeringen behöver förlänga, förstärka och utveckla Klimatklivet. Inte minst med tanke på att möjligheterna med Klimatklivet under senaste året helt avstannat och man har ställt in ansökningsomgångar. Något som i sin tur innebär att stora investeringar i återvinning nu riskerar att inte bli av.
Exempel på argument som lyfts fram i inlägget:
♦ Den cirkulära industrin kommer att växa och innebära flera nya jobb. För att dessa nya jobb ska utvecklas i Sverige behövs investeringar idag.
♦ För att Sverige ska kunna nå klimatmålen till 2030 krävs att stora investeringsprojekt så att företag ska kunna leverera de utsläppsminskningar som krävs. Dessa projekt behöver komma igång inom de närmaste två åren.
♦ Det är svårt att söka stöd för viktiga klimatinvesteringar som behöver planeras långt i förväg eftersom mycket av medlen redan är bundna i pågående satsningar.
♦ Det har funnits oklarheter kring hur investeringar kring återvinning av importerade produkter, som till exempel elektronik, textilier och batterier, ska bedömas vid en ansökan om stöd.
♦ Investeringsstöd är särskilt viktigt inom återvinningsbranschen då branschen konkurrerar återvunna råvaror med primära råvaror som ofta har ett lågt pris.
Dags för ett Cirkulärt kliv?
Om Klimatklivet inte kan möta investeringsbehoven som finns, lyfter debattförfattaren fram möjligheten till ett nytt stöd – ett Cirkulärt kliv. Ett liknande initiativ har andra aktörer som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, och Delegationen för cirkulär ekonomi också föreslagit tidigare.
Ellen Einebrandt avslutar sitt inlägg med texten:
”Regeringen behöver agera nu för att inte riskera att Sverige tappar konkurrenskraft och möjligheter att nå klimatmålen. Sveriges väg mot ett hållbart samhälle kräver modiga beslut och ett starkt investeringsstöd. Klimatklivet har varit viktigt, men för att möta framtidens utmaningar måste vi förlänga, förstärka och utveckla stödet. Vi har inte råd att vänta – framtidens klimatnytta skapas av dagens investeringar.”

Ellen Einebrand, vd på Återvinningsindustrierna, och Mårten Widlund, vd på PreZero, vid överlämnande av återvinningsindustrins fossilfria färdplan i oktober 2024.
Mer på ämnet:
– Tillsammans kan vi bli mer hållbara
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com