Att bli lastbilschaufför var ett självklart val

Julia ser jobbet att köra lastbil nästan mer som en hobby än ett jobb. Och inte trodde hon att hon skulle bli ”sopgumma” – ett jobb som hon idag trivs väldigt bra med.

Vi är många som när vi är barn drömmer om olika yrken och vad vi vill bli. För Julia Frank var inriktningen ganska självklar, eftersom hon alltid varit intresserad av lastbilar, bilar och maskiner. För henne var det därför ett lätt val när hon skulle välja vad hon skulle göra efter gymnasiet. Hon ville börja köra lastbil och valde därför att utbilda sig till yrkeschaufför.

Att få jobb direkt efter utbildningen var inte svårt och på första jobbet körde Julia grus med lastbil med släp.

– Efter cirka fyra år ville jag prova något nytt och fick av en kompis, som jobbade på PreZero, tips om att söka jobb som miljöarbetare där. Av alla yrken som finns, så trodde jag inte att jag skulle bli en ”sopgumma”. Det fanns aldrig i tankarna, men det är inget jag ångrar idag för jag trivs så bra med det jobbet, säger Julia glatt.

Julia, lastbilschaufför

Att köra trädgårdsavfall är roligast

Även om det bara är drygt ett år sedan Julia började jobba på PreZero, har hon redan hunnit med att prova på olika uppgifter. Som att hämta hushållsavfall från flerfamiljshus och hämta avfall med en fyrfackslastbil i villaområden.

– Nu hämtar jag trädgårdsavfall från villaägare, vilket är jättekul. Enligt mig är det de bästa och roligaste man kan köra, säger Julia.

Hur var det då att komma som ny på PreZero? Julia berättar att hon tyckte det var lätt att komma in i jobbet som nyanställd. Mycket beroende på att det är ett relativt enkelt jobb och att man snabbt lär sig hur det funkar att köra sopor. Och när det här med stress och balans mellan jobb och fritid kommer på tal, säger Julia:

– Visst finns det perioder då arbetet blir lite mer hektiskt eftersom trädgårdsavfall är säsongsberoende, men jag har inte märkt av någon stress. Så även ur den aspekten tycker jag att jobbet är bra och att jag har en bra balans mellan jobb och fritid.

Det bästa med jobbet är att köra lastbil

I ett tidigare inlägg här på bloggen skrev vi om att PreZero välkomnar kvinnliga lastbilschaufförer. Hur upplever då Julia att vara en kvinna i en så pass mansdominerad bransch?

– Jag tycker det är en fördel att vara kvinna i det här yrket. Oftast får jag ett trevligt bemötande, men visst händer det motsatta ibland. Eftersom det positiva överväger är det enligt mig bara positivt att vara kvinna och köra lastbil.

Slutligen, vad är det bästa med ditt jobb?
– Förutom att jag har bra kollegor och chefer är det bästa med mitt jobb att jag får köra lastbil och komma ut och röra på mig. Att köra lastbil är ju mer som en hobby än ett jobb för mig, avslutar Julia.

 

Nyfiken på att jobba på PreZero? Se då våra lediga tjänster här.

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com