PreZero välkomnar fler kvinnliga yrkeschaufförer

Antalet tjejer som väljer en utbildning till yrkeschaufför är rekordstort i år.
– Att fler tjejer vill bli yrkeschaufförer tycker vi är väldigt positivt. Vi ser gärna fler kvinnor i branschen och visst har vi behov av fler kvinnor som chaufförer här hos oss, säger Sabine Wiklund, HR-specialist på PreZero.

Den senaste skolledarrapporten från TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) visar att aldrig tidigare har så många tjejer velat bli lastbilschaufförer. Andelen kvinnliga elever ligger nu på rekordsiffran 34 procent. En utveckling som, enligt TYA, är unik bland yrkesprogrammen.

Att intresset för att bli yrkeschaufför ökat hos kvinnor märks även på PreZero, även om det är långt kvar till det är en jämlik fördelning mellan kvinnor och män. År 2020 var 6,9 procent av de anställda chaufförerna kvinnor, vilket idag ökat till 9,5 procent.

– Vi glada att vi idag har 70 kvinnliga chaufförer hos oss (januari 2024). Men när vi jämför det med att det är 733 manliga chaufförer som jobbar på PreZero, är det ju uppenbart att det inte är jämlikt. Därför jobbar vi för att jämna ut dessa siffror och vi vill att fler kvinnliga chaufförer får upp ögonen för oss som arbetsgivare, säger Sabine.

70 yrkeschaufförer

Från undersköterska till yrkeschaufför på PreZero

En av dem som valt PreZero som arbetsgivare är Sandra Jakobsson. Hon har jobbat som lastbilschaufför på PreZero sedan 2023. Så här säger hon om varför hon valde att utbilda sig till yrkeschaufför:

– Jag har alltid varit smått intresserad av detta yrke. Min pappa arbetar som lastbilschaufför och jag har följt med honom på hans jobb. Sedan har jag även många i min omgivning som kör lastbil, så jag har fått bra insyn i yrket även via dem.

Faktum är att Sandra först satsade på en utbildning till undersköterska och började jobba inom vården. Men det jobbet, kombinerat med livet som ensamstående mamma, blev för tufft och Sandra mötte den berömda väggen. Via Arbetsförmedlingen fick hon chansen att skola om sig och valet föll då på en yrkesutbildning till lastbilschaufför.

– Det var inte en spikrak väg för mig, utan jag har kämpat och tagit omtag innan jag till slut klarade utbildningen och kunde börja arbeta som yrkeschaufför. Något som jag idag är mycket glad för. Jag upplever inte att det görs någon skillnad på om man är manlig eller kvinnlig chaufför här på PreZero. Men det är klart att jag i vissa lägen inte är lika stark eller klarar av lika mycket som killarna på jobbet, berättar Sandra.

Sandra är yrkeschaufför

Hur kan fler tjejer attraheras att bli yrkeschaufförer?

Även om Sandra själv är kvinnlig yrkeschaufför tycker hon att det svårt att veta vad rekryterande företag bör göra för att fler tjejer ska välja yrket som lastbilschaufför. Och att det är en svår nöt att knäcka är det många som vittnar om, men det görs ändå försök – också på PreZero. Eftersom PreZero gärna ser en jämnare könsfördelning bland sina anställda har de till exempel sett över sina rekryteringsannonser och hur de uttrycker sig i dem.

– Vi har skrivit om våra annonser med syfte att de ska vara mer könsneutrala. Tidigare hade vi till exempel en förkärlek för långa kravlistor. Men eftersom studier visar att kvinnor söker ett jobb först när de uppfyller alla rekryteringskrav medan män söker när de uppfyller 50–60 procent av kraven har vi tänkt om. Vi överdriver därför inte våra krav på nya anställda, förklarar Sabine.

En annan positiv sak, som Sabine lyfter fram, är att du som lastbilschaufför på PreZero inte behöver ligga ute på vägarna under längre tider och vara borta hemifrån. Som chaufför på PreZero har du jobbet nära och kan komma hem till nära och kära varje dag.

 

Nyfiken på att jobba på PreZero? Håll då koll på lediga tjänster på den här sidan.

Lär tidigare inlägg om några av PreZeros kvinnliga chaufförer:
Sofia bytte stad och jobb – men är kvar på PreZero
Är inte jobbet som lastbilschaufför för tungt för dig?
När det brinner i miljöbilen

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com