När det brinner i miljöbilen

Det var nog många som blev förvånade när en av PreZeros miljöbilar tömde ut avfallet mitt på gatan på Södermalm i Stockholm. Och inte nog med det – ett brinnande avfall.

Just den här händelsen skedde i maj i år då vår kollega Zabrina Vedberg som vanligt hämtade grovsopor på Lundagatan i Stockholm. Vid åttatiden på morgonen upptäckte hon att det börjat brinna i avfallet under pressningen av materialet.
– Eftersom det var en så liten brand försökte jag först att släcka den själv. Men fast jag tömde hela brandsläckaren, så räckte det inte för att släcka elden.

Zabrina insåg då att hon skulle behöva tippa ut avfallet.
– Eftersom det var så trångt på den gata jag var på med många parkerade bilar, körde jag vidare till Kristinehovsgatan där jag kände att jag kunde tippa ut avfallet utan risk för skador på bilar eller hus. För att vara extra säker ringde jag 112 och stämde av med räddningstjänsten att jag kunde tippa avfallet.

Elden släcktes snabbt

Räddningstjänsten bekräftade att hon skulle tippa ut avfallet, att det var helt rätt agerande. Därefter var polis och brandkår snabbt på plats och kunde släcka det brinnande avfallet på gatan. Slutligen var det bara för oss på PreZero att städa upp efter branden, något som vi självklart gjorde omgående.

Sådana här bränder är mycket ovanliga, men de kan ju hända. Att varken människor, bilar eller hus kom till skada berodde i det här fallet på att chauffören agerade direkt, behöll lugnet och arbetade metodiskt.

Kollegor och erfarenhet

Så här i efterhand, hur ser chauffören Zabrina själv på det inträffade och att hon kunde vara så samlad och rationell i ett så pressat läge?
– Idag känner jag mig tillfreds över hur jag hanterade hela situationen. Att jag lyckades behålla mitt lugn och agera snabbt var tack vare den erfarenhet jag fått av otroligt bra kollegor genom åren, förklarar Zabrina som är en sann PreZero Hero*.

Zabrina, som agerade helt korrekt när det började brinna i miljöbilen

*PreZero Hero är ett begrepp vi använder i PreZero-koncernen för att uppmärksamma alla medarbetares viktiga arbete.

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com