”Lösningen med årsbilen är optimal”

PreZero har varit en del av stålbolaget Outokumpus viktiga saneringsarbete sedan 80-talet. Under 2022 intensifierades samarbetet, och numera har PreZero en tankbil på plats på Outokumpu i Torshälla dagligen, året om.

Outokumpu i Eskilstuna tillverkar rostfritt stål – en process som kräver en mängd giftiga, brandfarliga och frätande ämnen som är utmanande att hantera.

– PreZero har varit en partner till Outokumpu under lång tid, ända sedan 80-talet. Vårt långa samarbete och allt som PreZero tillfört till vår verksamhet under åren gör att vi känner stort förtroende för deras kapacitet och kunskaper – särskilt inom hanteringen av farligt avfall, säger Outokumpus mediachef Torbjörn Nordin.

En tankbil, den så kallade årsbilen, är på plats året om

Som Outokumpus hållbara samarbetspartner ansvarar PreZero för helheten med dokumentation, hantering och sanering av det farliga avfallet.

– Tidigare behövde vi ringa och be PreZero komma hit så fort vi till exempel behövde sanera efter ett läckage eller liknande. Nu har vi istället, sedan ett år tillbaka, skrivit ett avtal som innebär att en medarbetare med en tankbil befinner sig här dagligen. Vi kallar den för ”årsbilen”, vilken är en optimal lösning för oss alla, förklarar Torbjörn.

 

årsbilen

I en industri som dagligen hanterar hälsofarliga ämnen är säkerhetskraven enormt höga, vilka PreZero och Outokumpu dagligen arbetar med att uppfylla.
– Tillsammans med PreZero har vi totalt fokus på att våra medarbetare alltid ska sätta säkerheten främst. Stress är oftast den faktor som ger arbetsplatsolyckor, något som vi pratar om dagligen och uppmanar varandra att vara uppmärksamma på. Man arbetar alltid tajt tillsammans med en kollega som man kan lita på till 100 procent, säger Torbjörn.

Han nämner även att det känns tryggt att alltid ha en avfallspartner att vända sig till när verksamheten utvecklas. Ett exempel var när de inom Outokumpu började använda emulsion i stället för olja vid slipningsprocessen av stålet.

– Direkt kom tanken: Hur gör vi med emulsionen när vi måste göra oss av med den? Då var det en självklarhet att vända oss till PreZero, som snabbt gav oss ett alternativ på anläggning som tar emot förbrukad emulsion, säger Torbjörn.

Sanering under sommarens produktionsstopp

Förutom årsbilen har PreZero och Outokumpu ett långt samarbete som innebär att PreZero står för saneringen under produktionsstoppet som pågår under några veckor varje sommar.

– Under det årliga sommarstoppet placerar PreZero cirka tolv miljöarbetare hos oss och arbetsleder saneringen som innebär allt från att rengöra våra betkar med frätande syror till att putsa bort damm från alla ytskikt, säger Torbjörn.
Han är själv på plats under sommarstoppet och uppskattar att samarbetet med PreZero flyter på så smidigt.

årsbilen

– Det är kostsamt att låta produktionen stå stilla, vilket ställer höga krav på att saneringen fortskrider som den ska. Vi måste kunna lita på att vår leverantör gör sitt yttersta för att tidsramarna håller. Här levererar PreZero alltid på topp, avslutar Torbjörn.

Outokumpu - samarbete med bland annat årsbilen

Outokumpu Stainless AB är ett finskt stålföretag med 10 000 anställda i 30 länder. Anläggningen i Eskilstuna ligger i Nyby industriområde i Torshälla. Här framställer de rostfritt stål och på anläggningen arbetar cirka 300 personer. PreZero hjälper löpande Outokumpu i Torshälla med hantering och sanering av de stora mängder farligt avfall. Det vill säga giftiga, brandfarliga och frätande ämnen som förekommer inom verksamheten.

Läs om fler av PreZeros samarbeten.

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com