Vägledning kring bioplast
Vad är det egentligen för skillnad på biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast? Svaret på den frågan och en vägledning för hur man använder de olika begreppen hittar vi ett ramdokument från EU-kommissionen.
Begreppen biobaserad, biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast dyker allt oftare upp på förpackningar, konsumentvaror och textilier. Och visst är det lätt att tro att något är miljövänligt när det har beskrivningen ”bio”. Men det stämmer bara om vissa hållbarhetsvillkor är uppfyllda. För att förbättra kunskapen om dessa material och förklara var sådan plast kan ge miljöfördelar, hur den bör vara utformad samt hur bortskaffning och återvinning kan ske har EU-kommissionen sammanställt ett ramdokument.
Nyckelvillkor för de olika begreppen
För att produkter ska kunna ha märkningen biobaserad, biologiskt nedbrytbar eller komposterbar måste de enigt ramen uppfylla några nyckelvillkor:
- På biobaserade produkter måste den exakta andelen biobaserad plast vara specificerad, så att konsumenterna vet hur mycket biomassa som faktiskt har använts i produkten. Den biomassa som man använder vid produktion måste komma från hållbara källor, utan att skada miljön. Anskaffningen av biobaserad plast bör uppfylla hållbarhetskriterierna. Tillverkarna ska prioritera organiskt avfall och restprodukter.
- På biologiskt nedbrytbara produkter bör det vara tydligt att man inte får kasta produkterna som skräp. Dessutom bör det framgå hur lång tid produkten behöver för biologisk nedbrytning, under vilka förhållanden och i vilken miljö (till exempel mark, vatten).
- Som komposterbar räknas plast som är industriellt komposterbar, och som uppfyller relevanta standarder. På industriellt komposterbara förpackningar ska det framgå hur de ska bortskaffas.
Var olika bioplaster kan ge fördelar
Vidare lyfter kommissionen även att tillverkarna ska inrikta sina investeringar på biologiskt nedbrytbar plast och komposterbar plast där det finns verkliga miljöfördelar.
- Fördelar för biologiskt nedbrytbar plats: När det inte är möjligt att helt avlägsna, samla in och återvinna konventionell plast, som till exempel för certifierade marktäckningsfilmer som används inom jordbruket.
- Fördelar för komposterbar plast: För att skydda kompost mot plastkontaminering och för att öka insamlingen av biologiskt avfall. Några exempel på detta är tepåsar och filterkaffekuddar, klistermärken för frukt och grönsaker och mycket lätta plastbärkassar. Alternativ utan förpackning eller återanvändbara alternativ är att alltid att föredra.
Kommissionen uppmuntrar offentliga myndigheter och företag att använda denna ram i sina politiska-, investerings- eller köpbeslut.
Några frågor och svar kring ramen för bioplast finns på kommissionens hemsida. Du är självklart även välkommen att kontakta oss på PreZero.
Källa: Europeiska kommissionen
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com