Vad gör ni på EQS-avdelningen?
Jesper Lindström är EQS-chef på PreZero sedan i mars i år. Nu tycker vi att det är dags att känna honom lite på pulsen och få svar på några frågor om hans roll och det arbete som EQS-avdelningen på PreZero arbetar med.
Vi börjar lite lätt med frågan: Vad står EQS för?
EQS står för Environment, Quality and Safety. I andra organisationer kan man också komma i kontakt med förkortningar som HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality) eller det svenska KMA (Kvalité, Miljö, Arbetsmiljö). Dessa förkortningar betyder i praktiken ungefär samma sak.
Varför behövs en EQS-avdelning på en arbetsplats?
Miljö, kvalitet och säkerhet är ganska stora områden med mycket lagstiftning och andra krav. Som en support till chefer och ledare i en organisation, som har det faktiska ansvaret, har därför många företag en EQS-avdelning med experter inom de olika områdena. EQS-avdelning arbetar både som kravställare och med support. Det innebär att man å ena sidan kontrollerar efterlevnad av lagar, regler och föreskrifter. Och å andra sidan ger man support, till exempel med att ta fram rutiner och genomföra riskbedömningar och incidentutredningar.
I somras var det flera bränder på olika avfallsanläggningar hos några avfallsaktörer i landet. Hur agerar ni på EQS-avdelningen på det?
Just nu arbetar vi intensivt med att besöka och se över våra anläggningar. Vi ser både bra förebyggande saker och sådant som kan behöva förbättras. I och med att vi som central enhet får en överblick, kan vi också agera informationsbärare och förmedla ”best practice” mellan anläggningar och på så vis minska brandrisker och höja vår totala brandberedskap.
Vilka kommande utmaningarna ser du inom ditt yrkesområde?
Inom miljöområdet kommer det att finnas ett flertal utmaningar framöver, allt från skärpta krav på oss som verksamhet och miljöpåverkan till att samhället, så att säga, växer närmre våra anläggningar och vi får nya grannar. Men även omställningen till att arbeta mer cirkulärt, att återanvända mer, ställer krav på nya arbetssätt och det måste säkerställas att det kan göras i en fortsatt bra, trygg och säker arbetsmiljö.
Slutligen, vad betyder hållbarhet för dig?
Det kan betyda olika saker, men i min yrkesroll kopplar jag det mycket till ett hållbart arbetsliv. Vi lever längre och behöver arbeta längre upp i åldrarna. Då är det viktigt att vi också klarar av det. Därför är det viktigt att vi som arbetsgivare gör vad vi kan för att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv, för alla.
Här kan du läsa mer om arbetsmiljö och säkerhet på PreZero och tre snabba frågor till en av våra arbetsmiljöspecialister.
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com