Tre trender som kan motverka materialåtervinning

Vad händer inom området förpackningar och är alla förändringar bra för målet om ökad materialåtervinning?

Den nya förpackningsförordningen PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) kommer att innebära mer omfattande krav på alla förpackningar i EU. Det vill säga att förpackningarna måste vara återvinningsbara, ha en viss andel återvunnet material i sig och vara anpassade och utformade för återanvändning. Man kan redan nu se att många producenter av förpackningar försöker hitta lösningar för att uppfylla både dagens och morgondagens krav. Det märks inte minst på alla nya material, materialsammansättningar och designlösningar som presenteras.

Trender som kan motverka en högre materialåtervinningsgrad

Det här är naturligtvis positivt. Men NPA (Näringslivets Producentansvar) ser några oroande trender som kan ta oss längre från målet om en högre materialåtervinningsgrad.

Från plast- och metallförpackningar till förpackningar i komposit

Denna övergång minskar mängden plast, men kompositmaterial är svårare att materialåtervinna än förpackningar i monomaterial. Kompositmaterial är också tyngre, vilket går emot kravet på att minskade förpackningsmängder.

Från konventionell plast till bionedbrytbar och komposterbar plast

Syftet med dessa plaster är att de ska brytas ner, men svenska hushåll får inte kompostera förpackningar utan de måste källsorteras och samlas in. I Sverige har vi idag inga insamlingssystem och behandlingar för att hantera och materialåtervinna sådan plast i industriell skala. Dessa plastförpackningar går därmed till förbränning – cirkulära flödena uteblir och påverkan på materialåtervinningsgraden blir negativt.

Från metall till kompositmaterial

Eftersom insamlingsvolymerna för metallförpackningar på fastighetsnära insamling är små, kommer det att leda till höga insamlingskostnader för just metallförpackningar. Risken finns att producenterna av kostnadsskäl då överger de cirkulära och återvinningsbara metallförpackningarna och går över till kompositförpackningar som är mindre materialåtervinningsbara eller som inte kan materialåtervinnas alls.

NPA menar att dessa tre trender riskerar att leda till en utveckling där vi kommer längre ifrån målet om ökad materialåtervinning.

Gör dina förpackningar redo för framtiden

Visste du att PreZero har ett verktyg som heter PreZero SPOT (Sustainable Packaging Optimization Tool). Det är ett onlineverktyg som hjälper dig att uppnå dina förpackningsmål och minska såväl förpackningskostnader som förpackningsavfall. PreZero hjälper sina kunder med en bra förpackningsstrategi

– En bra och hållbar förpackningsstrategi är viktig då det först och främst gäller att minimera antalet förpackningar och mängden förpackningsmaterial som sätts på marknaden. Därefter gäller det att välja material som är cirkulära. Det vill säga sådana som går att materialåtervinna, säger Lars Lindvall, kommunikations- och hållbarhetschef på PreZero.

 

Källa: Näringslivets producentansvar

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com