Spaning – Spray kan ersätta plast

För att frukt och grönsaker ska hålla längre i transporter och i butik, packas de som känt ofta i plastförpackningar. När samhället arbetar för att minska användandet av engångsplast, är det en utmaning att få mat som frukt och grönsaker att hålla.

Företaget Apeel Sciences, med sponsring av t.ex. Bill och Melinda Gates, hoppas att engångsplasten kan försvinna helt. De arbetar för en lösning där livsmedel kan behålla sin hållbarhet utan att använda sig av plast.

Företaget har tagit fram en vätska gjord på växtlipider och fettsyror som sprayas på frukt och grönsaker och som torkar till ett ätbart, skyddande lager. Enligt företaget kan deras spray förlänga hållbarheten för t.ex. en avokado upp till tre gånger. Nu testar de sprayens tålighet under transporter, genom simuleringar i deras laboratorium.

Även andra företag letar efter lösningen på ersättning till engångsplast. Mori (tidigare Cambridge Corps), även de ett amerikanskt företag, testar protein av silke för att behålla hållbarheten för livsmedel.

Spray kan ersätta plast

Källa: omni.se och theguardian.com

Bloggredaktionen

press.se@prezero.com