Solpaneler som ger energi – på flera sätt
Det känns lite speciellt att vårsolen passar på att skina som bäst då vi träffar Jari Törnqvist i Norrköping för att prata om PreZeros satsning på solpaneler.
– Har man solpaneler så får man inte bara el, utan även personlig energi av att göra något bra för miljön, säger Jari glatt.
Jari har arbetat inom samma verksamhet i drygt 35 år, även om företaget hunnit byta namn och ägare ett antal gånger under årens lopp.
– Det började med att jag i några år sommarjobbade som sophämtare på NKR (Norrköpings kommunala renhållning) innan jag fick fast anställning 1986. Sedan dess har jag haft flera olika roller och är idag avdelningschef i Östergötland. Att jobba med återvinning och hållbarhet är ett varierat arbete och utvecklingen inom hållbarhet går snabbt. Det gör att jag trivs och har aldrig behövt se mig om efter något annat jobb, berättar Jari.

Jari Törnqvist, avdelningschef på PreZero i Östergötland, framför några av solpanelerna.
En helt självgående solcellsanläggning
Jari har alltid varit lite av en pionjär när det gäller ny teknik och innovationer. När det 2012 var dags att bygga det nya kontorshuset i Norrköping såg han möjligheten i en solcellsanläggning och såg till så att det kom med i planen. Valet föll på en nyckelfärdig lösning som var enkel att få på plats. Redan en vecka efter påbörjad installation var den klar för driftsättning.
– Det är en helt självgående anläggning som fungerar året runt, år efter år. Faktum är att det enda som hänt under de 10 år anläggningen varit i drift är att en kabel suttit löst en gång. Eftersom vi valde att ha panelerna på väggen behöver vi inte heller tänka på underhåll på grund av snö eller liknande, säger Jari.

Solpaneler längs med ena väggen på PreZeros kontorshus i Norrköping.
Eftersom det gått tio år sedan solpanelerna togs i drift, har de idag återbetalat sig. Generellt har solpaneler en livslängd på minst 30 år. Det är alltså många år kvar då PreZero i Norrköping kan dra fördel av den el deras solcellsanläggning skapar.
– Solpanelerna producerar cirka 20 000 – 25 000 kilowattimmar per år. Jag brukar säga att den elen räcker till alla kupé- och motorvärmare i våra fordon och till belysningen i kontorshuset, förklarar Jari.
Andra eldrivna lösningar
Jari undersöker för närvarande möjligheten att ersätta lastmaskiner och andra större maskiner som traditionellt sett är dieseldrivna med eldrivna motsvarigheter. Han säger att förstudien visar att det är möjligt och ger oss ett exempel på de miljömässiga fördelarna:
– En vanlig skrotklippmaskin drar cirka 20 liter diesel per timme och en eldriven förbrukar cirka 15 kilowatt per timme. Jämför man koldioxidutsläppet mellan dessa två, så genererar en eldriven skrotklippsmaskin inte mer än cirka 5 procent jämfört med en dieseldriven.
Att Jari tror på solpaneler både nu och i framtiden råder det ingen tvekan om. När Schwarzkoncernen, som PreZero är en del av, meddelade att de ska installera 3 700 nya solcellsanläggningar fram till 2025 blev han glad.
– Eftersom vi är ett företag som arbetar med hållbarhet känns det helt rätt att solcellsanläggningar är en del i vår hållbarhetsstrategi, avslutar Jari.
Mer på ämnet:
100 percent green electricity, 5,000 photovoltaic systems (pressmeddelande från Schwarzgruppen)
Schwarzgruppens klimatmål har validerats av Science Based Targets initiativet
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com