Rockströms tre klimatuppgifter för näringslivet

I en artikel i Reuters har den svenske professorn Johan Rockström skrivit att det fortfarande är möjligt att avvärja den växande klimatkrisen – men att vi alla måste hjälpas åt. För näringslivet lyfter han fram tre specifika uppgifter.

Rockström menar att vi alla måste hjälpas åt för att vi ska kunna nå klimatmålen. Regeringar måste vägleda en stabil omvandling av samhällen. Konsumenter behöver stöd och vägledning för att ändra sin livsstil och företag måste leda vägen och driva förändringen.

Han poängterar att den största insatsen måste göras nu, i detta decennium, för att vi ska kunna nå klimatmålen. Samtidigt lyfter Rockström fram tre saker som företag måste göra:

För det första: Alla företag med leveranskedjor som är beroende av inköp från land eller hav måste anpassa sina affärsmodeller så att de är i linje med en värld med nettonollutsläpp. Till det som brukar kallas ”carbon law” för fossila bränslen, bör en ”carbon law” för påverkan på naturen läggas till. För att uppnå klimatmålen är det alltså nödvändigt att företag årligen, eller till och med per månad, sätter nettonollmål för både fossila bränslen och naturpåverkan.

För det andra: Dessa företag måste skapa naturpositiva leveranskedjor. Det innebär att köpa in skogs- och livsmedelsråvaror som produceras med hjälp av till exempel regenerativt jordbruk eller på andra hållbara sätt.

För det tredje: En ny sorts koldioxidkrediter med hög integritet måste utvecklas. Dessa Koloxidkrediter skulle göra det möjligt för företag att investera i olika natur- och klimatlösningar. På så vis blir det lättare för näringslivet att gå från dagens utsläpp till att ha verkligt nettonollutsläpp framöver och så småningom också nettonegativa utsläpp, det vill säga minusutsläpp där mer koldioxid binds än vad som släpps ut.

Vill du läsa mer om vad Johan Rockström skriver i sin artikel, så kan du läsa den här.

Johan Rockström är chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, professor vid Institutet för geo- och miljövetenskap vid Potsdam University och professor i vattensystem och global hållbarhet vid Stockholms universitet.

Skogslandskap_klimat

Källa: Reuters

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com