PreZeros regionchef Christer är sjöräddare
Christer Dahlberg, som är regionchef i Syd på PreZero, har ett stort intresse för sjön. På fritiden engagerar han sig som frivillig i sjöräddningen. Vi bad Christer berätta mer om vad det innebär att vara frivillig sjöräddare och om sina bästa tips för hur man är säker och hållbar till havs och på sjön.
Svenska sjöräddningssällskapet bildades 1917 och består av 2 500 frivilliga sjöräddare som är beredda att rycka ut dygnet runt och året om, till både havs och på våra sjöar.
– I slutet av 2008 utbildade jag mig till fartygsbefäl och motorbefäl klass VIII på Chalmers. Det gjorde jag för att kunna hjälpa en kompis att köra ribbcharter på helgerna, berättar Christer. Jag kände att eftersom jag hade utbildningen, kunskaperna och älskar att vara på sjön, så kunde jag använda min kompetens på fler sätt.
Jourskeppare sedan 2012
Christer har varit aktiv i sjöräddarna sedan 2010 och är jourskeppare sedan 2012.
– Att vara jourskeppare innebär att man är ansvarig för jourdelen. En frivillig sjöräddare har jour omkring 20 gånger per år vilket innebär cirka 600 timmar. Den som har jour måste vara beredd att rycka ut närhelst larmet går. Vi har femton minuter på oss från det att larmet går tills vi ska vara ute på vattnet.
I Råå där Christer engagerar sig som frivillig, gör de mellan 150–200 utryckningar per år.
– Av dessa är ungefär tio procent allvarliga nödsituationer som drunkning, sjukdomar, hjärtstopp och olycksfall som brutna ben, förklarar Christer. Alla som är ombord har utbildning i första hjälpen. Exempel på övriga nödsituationer kan vara att en båt har tappat propellern, har gått på grund eller fått motorhaveri. Det handlar alltså om allt från enkla situationer som går lätt att lösa till allvarliga händelser där vi gör hjärtlungräddning på plats.
Sjöräddningen i Råå stödjer ibland räddningstjänsten och i uppdraget ingår att köra sjuktransporter från ön Ven.
– Ibland har vi ambulanspersonal och sjuksköterskor med ombord också, tillägger Christer, det beror på situationen.
När larmet går
När ett larm går börjar det med att den nödställde kontaktar 112 och begär sjöärenden. Därefter kontaktas Christer som jourskeppare, under de tillfällen han har jour vill säga.
– Sen är det bara att hoppa in i bilen och ge sig av till hamnen där sjöräddningsbåten väntar, berättar Christer som också är ansvarigt befäl på båten. Vi har tre enheter i Råå och vi är mellan tre och fem sjöräddare ombord vid en utryckning.
Vad är då det bästa med sjön enligt Christer?
– Charmen och kraften i naturen blir så tydliga på havet, svarar Christer. Man är nära naturen, vinden och vågorna och känner naturens krafter.
Christers fem bästa tips för en säker sommar på sjön
1 – Kolla vädret innan du åker ut. Solen kanske skiner just nu, men hur ska vädret förändras under dagen?
2 – Bär alltid flytväst.
3 – Tänk på att stoppa ner din mobil i ett vattentätt fodral.
4 – Se till att båten har ankare och att ankaret sitter fast i en ankarlina.
5 – Se till att ha med dig varma kläder och dricksvatten.
– Har du koll på de fem punkterna ovan, säger Christer, då klarar du dig länge. Ta varma kläder, till exempel. Även om det är varmt när ni beger er ut så kan temperaturen förändras under dagen. Dessutom är det bra med ett torrt och varmt ombyte om du blir blöt.
– Om det skulle hända något medan du är ute på sjön – kontakta sjöräddningen. Se också till så att båten inte driver. Är det blåsigt och båten saknar ankare kan det bli farligt att driva eftersom man kan åka på grund eller stöta mot vassa klippor. Sjöräddningen kan också ha svårt att hitta dig om du har drivit från platsen.
Det här med hållbarhet då, hur gör jag om jag vill tänka på miljön under min båttur?
– Idag finns det jättebra möjligheter att vara hållbar på sjön, svar Christer. Nu för tiden kan man tanka HVO på flera sjömackar. Tänk på att du inte får släppa ut ditt avloppsvatten hur som helst utan att det finns stationer för att suga upp grå-/svartvatten i hamn.
– Många hamnar har återvinningsstationer där du kan återvinna ditt avfall. Försök att undvika engångsartiklar som plastmuggar och tallrikar. Det finns bra produkter som ser ut som porslin, men är tillverkade i bland annat Polykarbonat och inte går sönder som porslin lätt gör. När du ska diska så finns det bra möjligheter att göra det i hamn, avslutar Christer.
Mer på det marina temat…
Läs gärna fler blogginlägg på det marina temat, som till exempel om hur PreZero och WWF samarbetar för renare hav och hur ett fotbollslag ägnade en helkväll åt REsetPlatsic-aktivitet. Eller varför inte ta del av samarbeten där PreZero hanterar avfallet i marina miljöer som på Trosa Havsbad & Camping och under Vansbrosimningen.
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com