Nu måste plastkorkarna sitta fast
Varför sitter plastkorkarna fast på förpackningarna? Och hur ska man egentligen källsortera dessa dryckesförpackningar?
Från den 3 juli 2024 har vi en ny lag i Sverige. En lag som säger att producenter av dryckesbehållare måste utforma sina behållare så att korkar och lock som är gjorda av plast är fästa vid behållaren under hela användningen. Lagen gäller för alla dryckesbehållare som är engångsplastprodukter på upp till 3 liter. Eftersom exempelvis mjölkförpackningar har en plastbeläggning på insidan räknas även dessa som engångsplastprodukter. Flaskor av metall och glas omfattas inte av den nya lagen.
Plastkorkar är ett vanligt skräp
Syftet med lagen är att minska konsumtion och nedskräpning av vissa engångsprodukter i plast. Och det verkar verkligen vara något som behövs. Plastkorkar är nämligen ett vanligt skräp. En mätning från Bohuskusten 2023 visade att det fanns 38 plastkorkar per 100 meter strand. Det motsvarar ungefär en plastkork var tredje steg du tar. Ett annat exempel på plastkorkarnas skräpomfattning är Håll Sverige Rents skräpmätning från 2020. Den visade att man i kommunernas centralorters stadskärnor hade slängt nästan 130 000 lösa korkar och lock – under en enda vecka!
Hur ska man källsortera förpackningar med fastsittande plastkork?
Tanken med den nya lagen är alltså att det ska bli lättare att göra rätt. Man kan källsortera en fastsittande plastkork på flera olika sätt. Det viktigaste är att fler plastkorkar följer med in i pantsystemet, återvinningen eller åtminstone hamnar i papperskorgen.
Om dryckesbehållaren och korken är av samma material (plast) är det enkelt. Då ska hela förpackningen pantas alternativt sorteras som plastförpackning. Hela förpackningen går då till materialåtervinning.
Då korken och förpackningen är av olika material, som till exempel en mjölkförpackning, är det bäst att, om det går, separera korken från förpackningen och återvinna dem separat i plast- respektive pappersförpackningar. Både kork och förpackning kommer då att materialåtervinnas.
Du kan också låta plastkorken sitta kvar och återvinna hela förpackningen i ett stycke. Tar vi återigen exemplet med ett mjölkpaket, så kommer pappersförpackningen att materialåtervinnas och korken kommer att energiåtervinnas.
De nya, fastsittande plastkorkarna har fått både ris och ros
Flera producenter har förberett sig redan innan lagen trädde i kraft, vilket gör att du säkert redan har stött på de här nya, fastsatta korkarna. Och det verkar som om de nya korkarna har fått både negativt och positivt bemötande. Eftersom det här är första generationens fastsittande korkar, kommer producenterna att behöva fortsätta utveckla designen.
Källa: Håll Sverige Rent
Mer på området:
– Kan förpackningsdesignen påverka källsorteringen?
– Förändrat regelverk för insamling av förpackningar
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com