Minska ditt avfall under 2020

atervinning, trådrullar, laga, återbruk

Det är visserligen över en månad sedan vi gick in i ett nytt år och du har säkert redan satt upp (och kanske också hunnit bryta) dina nyårslöften. Kanske var ett av dem att göra mer för miljön under året – för det finns mycket man själv kan göra för att bidra till ökad hållbarhet. Nedan hittar du ett antal tips från bloggredaktionen på saker du kan göra under 2020 för att minska ditt avfall.

1) Innan du köper en pryl

Fundera över hur många gånger du kommer att använda den. Kanske är det något du bara ska använda tillfälligt, som verktyg till ett diy projekt, trädgårdsarbete eller liknande. Kanske behöver du ett klädesplagg till en fest eller bröllop. Fråga dig om du kommer att behöva det där verktyget efter att projektet är avslutat? Eller om festblåsan kommer bli hängande i garderoben. I så fall kan det vara idé att låna eller hyra istället för att köpa.

2) Kan någon annan få nytta av dina prylar?

Du kanske själv har tröttnat på den där tröjan, lampan eller väskan, men tänk på att den är ny för någon annan. Sälj på loppis/second hand eller skänk till återbruk och välgörenhet som t.ex. Myrorna eller Kupan. Likadant så kan du ge någon annans prylar ett nytt liv. Handla second hand och begagnat. Eller låna och byt kläder med familj och vänner.

3) Tänk hållbarhet när du handlar

Hur länge kommer prylen att hålla? Kommer det där modeplagget kännas kul att bära när säsongen är över? Om prylen eller klädesplagget går sönder – fråga dig om det går att laga istället för att kasta bort det. Reparera större prylar som hushållsmaskiner eller vitvaror.

4) Minska matsvinnet

Förutom att vara dåligt för miljön att kasta mat är det också dumt för plånboken. Ett hushåll kan spara upp till 6000 kr per år på att minska matsvinnet. Tänk på att skriva inköpslistor när du handlar, lita på dina sinnen och lukta och smaka på maten innan du slänger den. Frys in matrester. Drick kranvatten istället för att köpa på flaska eller burk.

5) Minska ditt förpackningsavfall

Minska ditt förpackningsavfall genom att köpa refill. Ta med en egen påse när du handlar istället för att betala för en ny – då sparar du pengar också. Undvik att använda engångsartiklar som plastbestick, sugrör och pappersservetter. Sätt upp en ”Nej tack till reklam”- skylt på brevlådan så slipper du pappersreklam. Låna böcker och tidningar på biblioteket eller läs e-böcker och e-tidningar.

6) Ge bort en upplevelse

Istället för en faktisk pryl, ge bort ett presentkort på en upplevelse istället – middag, teater eller bio för att bara nämna några. Då blir presenten dessutom något ni kan göra tillsammans.

Lycka till! Hör gärna av dig om du kommit på någon bra lösning för att minska ditt avfall som du tycker att vi ska dela!

Bloggredaktionen
press.se@suez.com