Måste man må dåligt när man använder plast?

PET-flaska, återvunnen plast

Det kan vara svårt att undvika att använda plast helt och hållet, men lägger du din plast i återvinningen när du är klar så kan du använda plastsaker med mindre dåligt samvete. Din plastpryl kommer då att göra nytta som råvara i nya produkter. Annars riskerar den att hamna på avvägar i naturen med slutdestination världens hav och stränder. Att använda återvunnen plast vid tillverkningen av nya produkter har dessutom mycket mindre miljöpåverkan än att använda jungfrulig råvara, dvs. olja.

SUEZkoncernen har medverkat i ett antal spännande samarbeten för att hitta nya användningsområden för återvunnen plast. Ett exempel är en schampoflaska av återvunnen strandplast. Schampoflaskan togs fram av Procter & Gamble i samarbete med SUEZ och TerraCycle. Schampoflaskan blev belönad med FN:s Monumentum for Change Award hösten 2017.

Vi har också samarbetat med väsktillverkaren Samsonite, som i april 2019 lanserade världens första resväska av återvunnen plast – S’Cure Green Grey. Resväskan är tillverkad av återvunnet förpackningsmaterial och PET-flaskor.

Ett ytterligare samarbete med TerraCycle resulterade hösten 2019 i 100 % återvinningsbara strandhanddukar. Handdukarna är tillverkade av 50 % återvunnen plast insamlad av SUEZ och 50 % strandplast som samlats in av TerraCycle. Handduken är utvecklad med målet att ytterligare belysa problemen med havs- och strandplast. Alla deltagare på G7 toppmötet i Biarritz i augusti 2019 mottog en handduk från SUEZ.

Plastfrågan är stor och svårlöst, men alla kan göra lite. Ett mål för det nya året kan vara att använda mindre plast och samtidigt återvinna allt som går. Tillsammans gör vi skillnad och bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Bloggredaktionen
press.se@suez.com