Kylda drycker i midsommar? Ta en titt på flaskan.

Det finns små enkla sätt att värna om miljön. Och nu i midsommar, eller varför inte under hela sommaren, kan du göra just det. Du behöver bara snurra din glasflaska och se vad som står på baksidan. Är du med?

Visste du att pandemin och kriget i Ukraina har satt sina spår även inom dryckesbranschen? Just nu råder det brist på glasflaskor. Sveriges bryggerier gick därför ut med en vädjan i början på juni där de bad oss alla om hjälp. Istället för att bara kasta glasflaskor till återvinning vill de att vi pantar de flaskor som faktiskt går att panta.

Det är miljontals returglas som vi svenskar av misstag slänger i glasåtervinningen när vi skulle kunna panta dem. Anledningen är att många inte vet om att att den flaska de köpt faktiskt går att panta.

Se över dina glasflaskor och gör en miljöinsats

Just nu, under sommaren, ligger försäljningen av dryck drygt 30 procent över årssnittet. Det innebär att vi nu har ett ypperligt tillfälle att tänka till och värna om miljön. Grunden är självklart att fortsätta välja returglas vid köp av läsk eller öl. Men gör också så här för att vara extra säker på att glaset hamnar rätt:

  • Titta om det finns en pantsymbol på baksidan av flaskan med texten ”RETUR PANT FLASKA”.
  • Panta de flaskor som går.
  • Sortera engångsglas i färgat eller ofärgat glas och lämna till återvinning,

Pant för stora flaskor (50 cl) är 90 öre och för små flaskor (33 cl) är 60 öre.

Totalt säljs det drygt 32 miljoner liter öl, vatten och läsk på returflaska varje år. Av dessa är det cirka 25 procent som slängs istället för att återanvändas. En returglasflaska tvättas och fylls i snitt 40 gånger innan den skickas till återvinning och blir till nytt glas.

Trevlig midsommar!

Glasflaskor

Läs gärna tidigare blogginlägg: Vad kan du om glas?

Källa: Sveriges bryggerier

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com