Idag är jordens naturresurser förbrukade

Nej, vi lever inte ett långsiktigt hållbart liv. Det kan vi konstatera eftersom det idag är Earth Overshoot Day ­– eller den ekologiska skuldens dag som den kallas på svenska. Det innebär att vi redan nu, den 28 juli, har förbrukat de naturresurser som jorden har möjlighet att förnya under ett år.

 

Varje år räknar organisationen Global Footprint Network fram ett datum, eller ett nyckeltal, som illustrerar när mänsklighetens resursförbrukning för året överstiger Jordens förmåga att återbilda dessa resurser samma år. I år infaller den dagen den 28 juli, en dag tidigare än förra året då den ekologiska skulden dag var den 29 juli. Det innebär att det egentligen skulle krävas 1,75 jordklot för att uttagen av förnybara resurser skulle kunna fyllas på igen. Från och med nu lever vi över våra tillgångar.

Sveriges Overshoot Day var redan i april

Global Footprint Network räknar också ut det datum då jordens naturresurser skulle ta slut om alla levde som enskilda länder. Om hela världen levde som vi gör i Sverige skulle Overshoot Day sorgligt nog ha varit redan den 3 april. Vi svenskar lever alltså som om vi hade fyra jordklot att hämta resurser från.

Vad gör du för att minska ditt resursanvändande – hemma eller på jobbet? Vi på PreZero hjälper företag till hållbara återvinningslösningar, så att de kan minska sina negativa fotavtryck. Kontakta oss gärna så berättar vi mer!

Hur den ekologiska skuldens dag räknats fram kan du läsa om på Global Footprint Networks hemsida.

Earth Overshoot Day, Jordens naturresurser är förbrukade

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com