Gränsvärden för klimatutsläpp – redan en realitet vid byggupphandlingar
Byggbranschen står inför en betydande omställning då klimatkrav och gränsvärden blir allt vanligare vid upphandlingar. Denna utveckling drivs både av kundernas ökade medvetenhet om klimatpåverkan och av kommande lagstiftning.
Klimatkrav vid upphandlingar
Sedan 1 januari 2022 finns krav på klimatdeklaration vid uppförande av nya byggnader. Det innebär att byggherrar ska redovisa vilken påverkan på klimatet en ny byggnad har. Vid upphandlingar ställer därför byggherrar och upphandlare flera klimatkrav, som bland annat klimatdeklarationer, livscykelanalyser och krav på att en viss andel av byggmaterialet ska vara återbrukat eller återvunnet.
Boverket har lagt förslag om att år 2027 förstärka dessa regler med utökade krav om klimatdeklarationer för alla skeden i byggnadens livscykel samt gränsvärden med maximalt utsläpp av växthusgaser. Det är många som reagerat på det här förslaget, då de menar att tuffare krafttag behövs – och snabbare.
Sätter egna, tuffa gränsvärden
Redan nu finns det de som ställer betydligt hårdare krav i sina upphandlingar än vad lagen kräver. Ett exempel på det är det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem som infört tuffa gränsvärden för hela byggprocessens klimatutsläpp. Gränsvärdena innefattar byggmaterial, som står för de största utsläppen, men även för byggskedet med transporter och utsläppen på byggarbetsplatsen. Uppsalahems ambition är att år 2030 nå gränsvärden som är drygt 70 procent lägre än traditionellt byggande (jämfört med svenskt medelvärde för flerbostadshus år 2020 från Boverkets referensvärden). För att kunna nå gränsvärdena till 2030 kommer nya lösningar som ännu inte finns på marknaden att krävas, och återbruk kommer att behöva ta en allt större plats.
Återbruk ett viktigt verktyg
Återbruk har blivit ett centralt verktyg för att möta klimatkraven vid upphandlingar. Genom att återanvända material kan byggföretag minska sina klimatutsläpp och samtidigt sänka kostnaderna. PreZeros återbrukstjänst GoZero är ett exempel på en sådan lösning, som underlättar återbruk av en mängd olika material. Med GoZero blir det enklare för byggföretag att uppfylla de nya kraven och samtidigt bidra till en mer hållbar byggindustri.
Kräver utveckling och samarbete
Återvinningsbranschen står inför en spännande utveckling då byggherrar nu ställer allt högre klimatkrav vid upphandlingar. Det innebär att både återvinningsföretag och deras kunder inom byggbranschen måste anpassa sina verksamheter för att möta dessa nya standarder. Detta kan innebära att utveckla nya metoder för att återvinna och återbruka material och samarbeta för att säkerställa att byggföretagen kan leverera de material som krävs för att uppfylla klimatkraven.
Genom att integrera återbruk i sina processer kan byggföretag inte bara möta de nya klimatkraven utan också bidra till en mer hållbar byggindustri. Detta skapar ett mervärde för kunderna och positionerar företagen som ledande inom hållbarhet och innovation. Vill du veta mer om PreZeros tjänster inom återvinning och återbruk för dig inom byggbranschen är du välkommen att höra av dig till PreZero.
Källa: Boverket, Uppsalahem
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com