Det är hög tid att värdesätta allt material
Hur hänger de planetära gränserna och Overshoot Day samman med Zero Waste och resurseffektivitet? Här får du en kortversion på hur vi ser på det.
Vi behöver vår planet för att överleva
Vår jord mår inte bra. Den har under lång tid hjälpt oss att balansera de påfrestningar vår livsstil lett till. Men nu börjar det ta stopp, jorden orkar inte längre. Du har kanske hört talas om jorden planetära gränser, ett begrepp som Johan Rockström med flera forskare etablerat. De har definierat gränser för nio miljöprocesser som alla påverkas av vad vi människor gör, och då inte minst vår ökade resursaptit. För att behålla jordens livskraft, och därmed även människans livsmiljö, bör inte dessa gränser överskridas. Alarmerande nog har idag hela sex av dessa redan överskridits.

Credit: Azote for Stockholm Resilience Centre, based on analysis in Richardson et al 2023.
För oss i Sverige är naturresurserna slut nu i april
Hur ser då vår ökande resursaptit ut? Overshoot Day, eller den ekologiska skuldens dag, är den dag då mänskligheten förbrukat årets budget av de förnybara resurser som det tar jorden ett helt år att producera. Trenden visar på att jordens resurser förbrukas i allt snabbare takt, vilket har lett till att den ekologiska skuldens dag infaller allt tidigare. Faktum är att vi i Sverige redan nu i april har använd upp jordens resurser för i år. Om alla i hela världen skulle leva som vi gör skulle vi behöva fyra jordklot.
Vi måste värna om våra resurser och värdesätta allt material
Det finns alltså en hel del som behöver göras, som att minska vår resursaptit – vilket även skulle ge positiva effekter på de planetära gränserna. Vi behöver också tänka om kring de jungfruliga råvaror vi redan tagit ut från jordens kapital. Idag tror vi av någon konstig anledning att vi bara kan hämta mer, och mer… – men naturresurserna är ju ändliga. Utvunna råvaror och material behöver få ett högre värde under hela sin livscykel och användas längre. Vi behöver bli mer resurseffektiva och mer cirkulära.
Vill du bli mer resurseffektiv och cirkulär?
Vi på PreZero brukar prata om Zero Waste och det handlar i mångt och mycket om att se allt material, även avfall och restprodukter, som något värdefullt. För en hållbar framtid behöver vi skära ned på onödigt avfall och värdera allt som blir över som en viktig resurs.
Oavsett om du knappt påbörjat resan mot Zero Waste, eller om du redan kommit en bra bit, kan det vara svårt att veta vad nästa steg bör vara. För att göra det enklare för dig har vi tagit fram något vi kallar en Zero Waste Scan. Det är en undersökning som tar fem minuter att genomföra och som visar hur långt din verksamhet kommit för att bli ett Zero Waste-företag. Du får en tydlig bild av ditt nuvarande hållbarhetsarbete och får tips på praktiska förbättringssteg som du kan ta.
Är du redo för nästa steg mot en mer resurssmart och cirkulär framtid? Gör scanningen eller kontakta oss så hjälper vi dig att bli ett Zero Waste-företag.
Bloggredaktionen
press.se@prezero.com