Del 2: Säkerhet oavsett container

Kanske tänker du inte på en container mer än att det är en stor behållare som du kan lägga avfall och restmaterial i. Men faktum är att det ligger mycket bakom den blåa plåtburken.

Behållare med många namn

Container, burk, liftdumper, lastväxlare – kärt barn har många namn. I vårt förra inlägg om containrar, berättade vi om varför det är skillnad på container och container. Faktorer som var en container står, vilken avfallstyp man lägger i den och hur den ska transporteras, spelar roll i valet av modell. Det är såklart även en fråga om hållbar hantering, vi försöker därför alltid optimera transporterna. Visste du att en frontlastare (fordonet, alltså) tömmer t.ex. i snitt 35 containrar per dag?

Tömning, transport och säkerhet

Säkerheten är otroligt viktigt, både för vår omgivning och för våra miljöarbetare, och olika containrar kräver olika säkerhetsåtgärder. Vid tömning av en öppen frontlastarcontainer är det viktigt att se till att inga djur eller människor tagit sig in, en liftdumper och lastväxlare måste nätas och materialet lastsäkras. En hämtning av container runt trånga gator och människor i rörelse kräver viktig arbetsbelysning, varningssignaler och kameror för att minimera döda vinklar.

Nästa gång du ser en container vid en byggarbetsplats eller bostadshus kanske du ser annorlunda på den – du funderar på hur den kommer transporteras, logistiken som ligger bakom, eller om en riktigt gammal burk. Men framförallt kanske du ser den som vi gör, som ett viktigt verktyg för återvinning och avfallets resa i en cirkulär ekonomi.

Säkerhet container

Bloggredaktionen

press.se@suez.com