Är inte jobbet som lastbilschaufför för tungt för dig?

Även om det är fler och fler kvinnor som blir lastbilschaufförer, är det fortfarande en bransch med övervägande män. Hur är det egentligen som kvinna att ha ett yrke som de flesta förknippar med män? Och vad kan vi göra för att fler kvinnor ska välja det här yrket?

Vi pratade med Melina Paraskevas som är lastbilschaufför på PreZero för att höra hennes tankar kring detta.

Hur kom det sig att du valde att bli lastbilschaufför?

Det hela började med att jag sommarjobbade på PreZero. Eftersom jag trivdes så bra valde jag att arbeta vidare där efter studenten. Först arbetade jag som miljöarbetare i tre år. För 7 månader sedan tog jag lastbilskörkort och är nu alltså chaufför och tycker det är ett roligt yrke som passar mig.

Vilka fördelar och nackdelar har du upplevt av att vara kvinna i din roll?

Visst känner jag av att det är en mansdominerad bransch, men jag ser inga direkta fördelar av att vara kvinna. Det skulle i så fall vara att jag får mycket pepp och beröm av kunderna. Nackdelen kan vara att vissa dömer mig med sin ”lilla flicka”-attityd och tror att jag inte klarar av så mycket. Men jag bevisar ju snabbt att de har fel.

Har du blivit annorlunda bemött jämfört med dina manliga kollegor?

Absolut kan jag bli annorlunda bemött, kanske främst då många blir överraskade och förvånade när jag kommer körandes i lastbilen. Men bemötandet och responsen är oftast bara positivt.

Hur ser det ut på din arbetsplats, är ni fler kvinnor?

Här där jag arbetar, på PreZero i Malmö, finns det några fler kvinnor förutom mig. Vi har faktiskt ökat ett par stycken sedan jag började jobba här. Det tycker jag är jätteroligt att se.

Varför tror du att det inte är fler kvinnor som väljer lastbilschaufför som yrke?

Det kan ju finnas en mängd anledningar till att inte fler kvinnor väljer att bli lastbilschaufförer, men rent spontant tror jag att vissa tycker att det är för tungt eller att de helt enkelt inte vågar ge sig in i branschen. Just det här med om det inte är för tungt, är den vanligaste frågan jag brukar få.

Vad tycker du att branschen ska göra för att locka fler kvinnor?

Jag tror man kan locka fler kvinnor till yrket och branschen bara genom att visa att vi faktiskt är ett par stycken som jobbar där. Att vi syns och hörs helt enkelt.

Skulle du rekommendera kvinnor att jobba i din bransch?

Ja, jag skulle absolut rekommendera fler kvinnor att jobba inom denna bransch. Det är roligt och gillar man fysiskt arbete, så är det ett perfekt arbete för både kvinnor och män.

Lastbilschauffören Melina

Mer på ämnet:
– Att arbeta inom återvinningsbranschen – ett av världens viktigaste och roligaste arbeten
– 3 snabba till chaufför

Bloggredaktionen
press.se@prezero.com